Vinkkejä fiksuun vapaaehtoistoimintaan

Vapaaehtoistoiminta on hyväksi sekä vapaaehtoistoiminnan kohteelle, yhteisölle että myös itse vapaaehtoiselle.

Mutta järkevää vapaaehtoistoimintaa varten kannattaa ensin miettiä muutamia perusperiaatteita, joiden myötä toiminta on mahdollisimman hyödyllistä sen tekijän ja toiminnan kohteen kannalta. Ensimmäiseksi kannattaa tutkia sinulle tärkeitä kohteita. Hae ryhmää, joka toimii sellaisten haasteiden parissa, joita kohtaan sinulla on vahvoja tunteita.Saatat jo nyt lahjoittaa rahaa jollekin näistä organisaatioista, ja mikä olisikaan parempi paikka aloittaa vapaaehtoistoiminta, Jos et löydä sellaista organisaatiota, tässä haastava ja kiehtova ajatus: mitäpä jos perustaisit sellaisen itse? Voit koota naapurisi yhteen siivoamaan naapuruston kulman tyhjän tontin, vartioida naapurustossa, maalata iäkkään naapurisi aidan tai luoda aloitteen vaarallisen risteyksen muuttamiseksi naapurustossa. Vapaaehtoistoiminnan luoville hankkeille ei ole rajaa, eikä myöskään tarvittavien vapaaehtoisten määrälle.

Mitä taitoja voit tarjota

Jos nautit ulkona työskentelemisestä, olet kiinnostunut opettamisesta tai nautit vain ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa olemisesta, voit etsiä vapaaehtoistoimintaa, jossa nämä henkilökohtaiset ominaisuutesi tulisivat hyvin käyttöön. Monissa tehtävissä vaaditaan vapaaehtoista, jolla on aiempaa kokemusta tietyistä välineistä, kuten tietokoneista, tai jolla on määrättyjä taitoja, kuten liikunnallisuutta tai viestintätaitoa. Näissä tehtävissä saatat päättää tehdä jotain samankaltaista kuin teet joka päivä töissäsi tai kenties jotain jo nyt harrastamaasi. Tällaisessa asemassa sinun on mahdollista hypätä suoraan töihin ilman pakollista harjoittelua tehtävään valmistautuessa. Kenties haluaisit oppia uuden taidon tai altistua uudenlaisele tilanteelle. Harkitse etsiväsi vapaaehtoistyömahdollisuuksia paikasta, jossa voit oppia jotain uutta. Esimerkiksi paikallisen löytöeläinkodin lehden toimituksessa tehty vapaaehtoistyö kehittää kirjoitus- ja tekstinkäsittelytaitojasi, taitoja, jotka saattavat auttaa sinua urallasi. Vapaaehtoistoiminta voi myös yksinkertaisesta tarjota sinulle muutoksen päivittäisiin rutiineihisi.

Jos esimerkiksi työskentelet toimistossa, saatat päättää ottaa vastaan enemmän aktiivisuutta vaativan vapaaehtoistyön, kuten opastamisen taidemuseossa tai leikkikentän rakentamisen. Monet voittoa tavoittelemattomat järjestöt hakevat ihmisiä, jotka ovat halukkaita oppimaan. Sinun täytyy kuitenkin ymmärtää etukäteen, että tällainen työ voi vaatia enemmän ajankäyttöä harjoitteluun ennen varsinaisen vapaaehtoistoiminnan aloittamista.

Yhdistä vapaaehtoistyö tavoitteisiisi

Etsi vapaaehtoistoimintamahdollisuuksia, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan myös muita tavoitteita elämässäsi. Jos haluat esimerkiksi pudottaa muutaman kilon painoa, valitse liikunnallinen vapaaehtoistyö, kuten puiston siivoaminen tai lasten kanssa toimiminen. Varmista, että vapaaehtoistoimintaan käyttämäsi tunnit ovat nipistettävissä kiireisestä elämästäsi. Älä turhauta perhettäsi, polta itseäsi loppuun tai aiheuta hallaa työllesi tai kohdeorganisaatiollesi.

Yhdistä vapaaehtoistyö tavoitteisiisi

Haluatko pitkän tähtäimen paikan vai jotain väliaikaista? Jos et ole varma vapaa-ajastasi tai haluat ensin kokeilla, kuinka työ sopii sinulle ennen pitkään vapaaehtoistyösuhteeseen sitoutumista, kokeile haluaako organisaatio aloittaa toiminnan kanssasi vähemmillä tunneilla, kunnes pääset kärryille asioista. Sinun kannattaa aloittaa hieman hitaammin kuin sitoutua aikatauluun, jota et halua tai voi täyttää. Vaikka useimmat voittoa tavoittelemattomat järjestöt etsivät innolla vapaaehtoisapua, heidänkin täytyy olla varovaisia ottaessaan vastaan tarjoamiasi palveluita. Jos otat yhteyttä organisaatioon tarjoutuaksesi vapaaehtoiseksi, sinua voidaan pyytää tulemaan haastatteluun, täyttämään vapaaehtoistyöhakemuksen tai kuvailemaan taustaasi ja taitojasi aivan kuten tavallisessa työhaastattelussa. On parempi sekä organisaatiolle että sen palvelemille ihmisille varmistaa, että sinulla on tarvittavat taidot ja että olet aidosti sitoutunut tekemään työsi.

Tee yhdessä perheen kanssa

Voit harkita etsiväsi vapaaehtoistyömahdollisuuksia, jotka sopivat sekä vanhempien että lasten yhteisesti tekemiksi tai aviopuolisoille tiimihaasteeksi. Kun perhe tekee vapaaehtoisesti työtä voittoa tavoittelemattomalle järjestölle, kokemus voi saattaa heidät lähemmäs toisiaan, opettaa nuorille lapsille ajan ja työpanoksen antamisen arvon, opettaa kaikille perheenjäsenille taitoja ja kokemuksia, joita he eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet sekä antaa koko perheelle yhteisen kokemuksen mukavana perhemuistona.