Vapaaehtoistyön yllättävät hyödyt osa 2

Vapaaehtoistyö tarjoaa myös vapaaehtoiselle paljon hyötyjä varsinkin henkisellä tasolla, mutta myös fyysisesti.

Tutkimusten mukaan vapaaehtoistyötä tekevillä on pienempi kuolleisuus kuin sitä tekemättömillä. Vanhemmat vapaaehtoiset yleensä kävelevät enemmän, kokevat jokapäiväisten tehtävien tekemisen helpommaksi, kärsivät harvemmin korkeasta verenpaineesta ja ajattelevat tarkemmin. Vapaaehtoistyö voi myös vähentää kroonisten kipujen oireita ja pienentää sydäntautien riskiä.

Vapaaehtoistyö ja liikuntarajoite

Liikuntarajoitteiset tai kroonisesta sairaudesta kärsivät ihmiset voivat silti hyötyä merkittävästi vapaaehtoistyöstä. Itse asiassa tutkimukset ovat osoittaneet, että vammaiset tai sairaat ihmiset kuulo- tai näkövammaisista sydäntaudista, diabeteksesta tai suolistosairauksista kärsiviin ovat kaikki osoittaneet kehitystä vapaaehtoistyön jälkeen. Johtuipa se vammaisuudesta, kyydin puuttumisesta tai aikarajoituksista, monet ovat valinneet vapaaehtoistyön tekemisen puhelimen tai tietokoneen välityksellä. Nykyisessä digitaaliajassa monet organisaatiot tarvitsevat apua kirjoittamisessa, graafisessa suunnittelussa, sähköpostin kanssa ja muissa nettiperusteisissa tehtävissä. Jotkut organisaatiot vaativat aluksi harjoitteluun osallistumista tai säännöllisiä tapaamisia, mutta joissain työskentely voi tapahtua täysin etänä. Oli vapaaehtoistyötilanne millainen tahansa, varmista saavasi riittävästi sosiaalista kontaktia ja kysy tarvittaessa neuvoja organisaatiolta.

Vapaaehtoistyö voi edistää uraasi

Jos harkitset uutta uraa, vapaaehtoistyö voi auttaa sinua hankkimaan kokemusta sinua kiinnostavalta alalta ja tapaamaan alalla toimivia ihmisiä. Vaikka et suunnittelisi uran vaihtamista, vapaaehtoistyö antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella tärkeitä työpaikalla vaadittavia taitoja, kuten tiimityöskentelyä, viestintää, ongelmanratkaisua, projektisuunnittelua, tehtävänhallintaa ja organisointia. Sinusta saattaa tuntua luontevammalta toimia töissä, kun olet ensin hionut taitojasi vapaaehtoistyössä.

Vaikka vapaaehtoistyöstä ei saa palkkaa, se ei tarkoita, että oppimasi taidot olisivat perustasoa. Monissa vapaaehtoistehtävissä tarjotaan kattavaa koulutusta. Sinusta voisi tulla esimerkiksi kokenut kriisityöntekijä, jos työskentelet naisten tukikodissa, tai hyvän tietämyksen omaava taidehistorioitsija, jos teet vapaaehtoistyötä museon dosenttina.

Kehitä taitojasi

Vapaaehtoistyö voi myös auttaa sinua kehittämään sinulla jo olevia taitoja ja käyttämään niitä hyödyntääksesi suurempaa yhteisöä. Jos esimerkiksi toimit menestyksekkäässä myyntitehtävässä, voit nostaa suosikkivapaaehtoistoimintasi näkyvyyttä ja kehittää samalla julkisen esiintymisen, kommunikaation ja markkinoinnin taitojasi.

Vapaaehtoistyö tarjoaa sinulle mahdollisuuden kokeilla uutta uraa tekemättä pitkäaikaista sitoumusta. Se on myös loistava tapa hankkia kokemusta uudelta alalta. Joillain aloilla voit osallistua vapaaehtoistyöhön suoraan organisaatiossa, jossa tehdään sinua kiinnostavaa työtä. Jos esimerkiksi olet kiinnostunut hoitotyöstä, voit osallistua vapaaehtoistyöhön sairaalassa tai hoitokodissa. Vapaaehtoistyön avulla saatat myös saada myös yhteyden ammattiorganisaatioihin tai työharjoitteluihin, jotka voivat edistää uraasi.

Vapaaehtoistyö tuo elämääsi iloa ja täyttymystä

Vapaaehtoistyö on hauska ja helppo tapa tutkia kiinnostuksesi ja intohimosi kohteita. Merkityksellisen ja sinua kiinnostavan vapaaehtoistyön tekeminen voi olla rentouttava ja energisoiva pakomatka päivittäisestä rutiinistasi ja sitoumuksistasi työhön, kouluun tai perheeseesi. Vapaaehtoistyö tarjoaa sinulle myös uutta luovuutta, motivaatiota ja näkemystä, joka voi siirtyä myös henkilökohtaiseen ja työelämääsi.

Vapaaehtoistyö tuo elämääsi iloa ja täyttymystä

Monet ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä myös saadakseen aikaa harrastuksille töiden ulkopuolella. Jos sinulla on esimerkiksi toimistotyö ja haluaisit viettää aikaa ulkona luonnon parissa, voit osallistua vapaaehtoistyöhön yhteisön puutarhan istutuksiin, kävelyttää koiria eläinkodissa tai mennä avuksi lasten leirille. Saat rikkaampia ja nautittavampia kokemuksia vapaaehtoistyöstä, jos ensin käytät hieman aikaa tunnistaaksesi tavoitteesi ja kiinnostuksen kohteesi. Pohdi miksi haluat toimia vapaaehtoisena. Millaisesta tekemisestä nauttisit eniten. Mahdollisuudet, jotka sopivat sekä tavoitteisiisi että kiinnostuksen kohteisiisi, ovat todennäköisimmin hauskoja ja merkityksellisiä. Paras tapa tehdä vapaaehtoistyötä on yhdistää persoonallisuutesi ja kiinnostuksen kohteesi. Kysy ensin itseltäsi haluatko esimerkiksi tehdä kotialueestasi paremman paikan, tavata uusia ja erilaisia ihmisiä, kokeilla jotain uutta, tehdä jotain vapaa-ajallasi tai kenties nähdä uusia paikkoja ja elämäntapoja. Kun löydät sinulle sopivimman kohteen, hyödyt ovat parhaimmat kaikille osapuolille.