Vapaaehtoistyö ansioluettelossa

Oletko hakemassa työpaikkaa, joko sitä ihan ensimmäistä tai vaikka uusien haasteiden työtä? Olet silloin varmasti käyttänyt paljon aikaasi kirjoittaaksesi mahdollisimman hyvän ja mieleenpainuvan hakemuksen. Unelmien työpaikan saaminen ei kuitenkaan ole helppoa, varsinkin jos sinulla ei ole paljoakaan työkokemusta laitettavaksi ansioluetteloosi. Silloin kannattaa miettiä vapaa-ehtoistyön tekemistä. Vapaaehtoistyö on erinomainen keino saada kaivattua lisäpotkua ansioluetteloosi, sillä työnantajat arvostavat vapaaehtoistyötä tekevien motivoituneisuutta ja aktiivisuutta. Tämä jos mikä on salainen ase työnhaussa.

Mutta mitä oikeastaan on vapaaehtoistyö? Monilla saattaa olla hieman luutuneet mielikuvat itsensä työmaakoneeseen kahlinneesta luonnonsuojelijasta, tai vanhukselle puuroa syöttävästä hoitajasta. Vapaaehtoistyö on kuitenkin paljon muutakin; jokaiselle on olemassa paljon erilaisia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä ja näin kehittää sekä ammatillisia että inhimillisiä taitojansa – turvallisessa ympäristössä. Katsotaanpa hieman mitä kaikkea sisältyy tähän aiheeseen.

Verkostoituminen

Vapaaehtoistyö ei ole pelkästään työkokemusta vailla oleville nuorille erinomainen tapa saada buustausta työnhakuun, vaan myös jo työelämässä oleville. Erittäin merkittävä etu vapaaehtoistyön tekemisessä on sosiaalisten kontaktien saaminen, uusien ihmisten tapaaminen ja ennen kaikkea verkostojen kasvaminen. Verkostoitumisella alkaa olla alati kasvava merkitys tämän päivän työelämässä, ja sen avulla on entistä suuremmat mahdollisuudet löytää uusia, mielenkiintoisia uramahdollisuuksia. Työnantajat panevat rekrytoinneissa merkille myös hakijoiden kontaktit ja verkostot, ja suosivat aktiivisia ja motivoituneita hakijoita.

Miten löytää sopiva vapaaehtoistyö?

Kysy itseltäsi: millä alueella erityisesti tarvitsisin kokemusta ja ammatillista kehittymistä? Sen jälkeen avaa silmäsi ja ala rohkeasti etsiä sinulle sopivia tehtäviä. Kiinnostava järjestö tai tapahtuma saattaa löytyä lähempää kuin luuletkaan. Eräs opiskelija kertookin kartuttavansa kokemuksiaan luotsaamalla nuortenkerhoa.  Jos tarvitset kokemusta esimerkiksi tapahtumien järjestämisestä, hakeudu vapaaehtoiseksi johonkin business-, musiikki- tai vaikkapa urheilutapahtumaan, joka järjestetään lähiseudullasi. Voit olla varma, että työpanostasi arvostetaan, ja saat paitsi mieleenpainuvia kokemuksia, myös vakuuttavia suosituksia ansioluetteloosi. Kannattaa pitää silmät auki ja mieli avoinna moniin suuntiin ja pitää näin itsensä vireänä ja aktiivisena. Tästä on hyötyä paitsi urallesi, myös sinulle itsellesi.

vapaaehtoistyö

Sopivaa vapaaehtoistyötä etsiessä voi myös miettiä omia luonteenpiirteitään. Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi “olenko empaattinen ja vaikeidenkin asioiden kanssa sinut oleva ihminen?”. Jos vastaus on myöntävä, voit hakeutua vapaaehtoistyöhön esimerkiksi vanhusten avustajaksi, saattohoitoon tueksi ihmiselämän loppuvaiheissa, tai kehitysvammaisten kaveriksi erilaisiin arkisiin toimiin. Jos taas olet parhaimmillasi ihan siistin sisätyön merkeissä, voit auttaa eri organisaatioita esimerkiksi nettisivujen ylläpitämisessä, tiedotteiden julkaisemisessa tai infopisteellä toimimisessa. Sporttiset ulkoilmaihmiset ovat ehkä omimmillaan töissä, joissa toimitaan lipaskerääjänä tai vaikka sporttikummina, jonka tehtävänä on viedä lapsia liikkumaan tai harrastamaan. Lapsiperheiden tukena voi olla myös “varamummon” tai jopa doulan roolissa. Entä jos haluat vähän kansainvälisyyttä arkipäivääsi? Hakeudu maahanmuuttajan ystäväksi auttamaan häntä kotoutumaan entistä paremmin uuteen maahansa.

Lista onkin aivan loputon. Pääasia onkin, että haluat auttaa ja tehdä hyvää, ja samalla saat itsellesi kallisarvoista kokemusta ja kaivattua vauhtia ja tukea ansioluettelosi viimeistelemiseen. Ei kannata jäädä pohtimaan sitä onko tämä sittenkään minua varten. Jokin sellainen asia mikä on itsellesi aivan tavallinen, voi olla jollekin muulle suorastaan luksusta. Esimerkiksi vanhus hoitokodissa saattaa olla todella yksinäinen, ja hänen elämäänsä tuo paljon virkistystä ja iloa, jos joku tulee lukemaan hänelle päivän lehdet, hoitaa hänen kanssaan asioita, ja vie vaikka ostoksille ja kahvikupilliselle! Syksy on yleensä hyvä aika alkaa vapaaehtoistyöhön, kun muutenkin elämä asettuu kesän jälkeen enemmän uomiinsa ja kaipaa kenties jo uusia tuulia arkipäivään. Ehkä voit löytää sinua kiinnostavan organisaation tai toiminnan jo tänään. Netistä löytyy lukuisia linkkejä ja sivustoja, joiden kautta voi ilmoittautua tositoimiin, muun muassa sairaanhoitopiirien tai erilaisten liittojen kuten Amnestyn, Pelastakaa Lapset ry:n ja Planin sivuja.

Kun sitten olet päässyt haluamasi vapaaehtoistyön arkeen ja toimintaan mukaan, älä unohda lisätä sitä ansioluetteloosi. Tällainen työ on yhteiskunnan näkökulmasta merkittävää, mutta muista että niin se on sinun ja urasikin kannalta. Onnea etsintöihin ja mukavia hetkiä vapaaehtoistyön parissa.