Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta tarjoaa yllättäviä hyötyjä

Miksi osallistua vapaaehtoistoimintaan? Se voi auttaa saamaan ystäviä, oppia uusia taitoja, kehittää uraasi ja jopa saada sinut tuntemaan itsesi onnellisemmaksi ja terveemmäksi. Koska elämme kiireistä elämää, voi olla hankalaa löytää aikaa vapaaehtoistyölle. Mutta vapaaehtoistoiminnan tarjoamat edut voivat kuitenkin olla valtavia. Vapaaehtoistoiminta tarjoaa elintärkeää tukea apua tarvitseville ihmisille, merkityksellisille tavoitteille sekä yhteisölle. Sinulle sopiva toiminta voi auttaa sinua löytämään ystäviä, yhdistymään yhteisön kanssa, oppimaan uusia taitoja ja jopa edistää sitä työurallasi.

Muille antaminen voi lisäksi auttaa sinua pitämään yllä sekä henkistä että fyysistä terveyttäsi. Se voi vähentää stressiä, auttaa taistelemaan masennusta vastaan, pitää yllä henkisiä virikkeitä ja tarjota merkityksellisyyden tunteen. Vaikka onkin totta, että mitä enemmän osallistut vapaaehtoistoimintaan, sitä enemmän hyötyjä koet, vapaaehtoistoiminnan ei tarvitse edustaa pitkän tähtäimen sitoumusta tai viedä valtavaa osaa ajastasi kiireisenä päivänä. Antaminen edes yksinkertaisimmilla tavoilla voi auttaa apua tarvitsevia ja kehittää omaa terveyttäsi ja onnellisuuttasi.

Terveyden ja onnellisuuden parantuminen

Yksi tunnetuimmista vapaaehtoistyön hyödyistä on sen vaikutus yhteisöön. Vapaaehtoistoiminnan avulla voit olla yhteydessä yhteisöösi ja tehdä siitä paremman paikan. Jopa auttaminen vain pienimmissä tehtävissä voi tehdä todellisen vaikutuksen apua tarvitsevien ihmisten, eläinten ja organisaatioiden elämään. Ja vapaaehtoistoiminta on kaksisuuntaista: se voi auttaa sinua ja perhettäsi aivan yhtä paljon kuin kohdetta, jota päätät auttaa. Kun omistat aikaasi vapaaehtoistoiminnalle, voit saada uusia ystäviä, laajentaa verkostoasi ja kasvattaa sosiaalisia taitojasi.

Yksi parhaista tavoista saada uusia ystäviä ja vahvistaa olemassa olevia suhteita on osallistua yhdessä jaettuun aktiviteettiin. Vapaaehtoistoiminta on loistava tapa tavata uusia ihmisiä, varsinkin jos olet juuri muuttanut uudelle alueelle. Se vahvistaa siteitäsi yhteisöön ja laajentaa tukiverkostoasi, kun toimit yhdessä ihmisten kanssa, joilla on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, naapuriresursseja ja hauskoja ja mielenkiintoisia aktiviteetteja.

Terveyden ja henkisen jaksaminen kannalta on tärkeää osata ottaa vapaa-aikaa töistä ja arjen rutiineista. Hyviä väyliä tähän on erilaiset liikuntaharrastuksen, kuten vaikkapa ryhmäliikuntatunnit, seinäkiipeily tai tanssiminen. Myös erilaisten pelien pelaamisen on havaittu lieventävän stressiä ja tuovan tarvittavia virkistystaukoja päivään. Voit pelata esimerkiksi jalkapalloa, käydä lyömässä pari erää biljardia tai heittää tikkaa. Pelaaminen onnistuu tietenkin myös tietokoneellasi – jos et halua asentaa mitään pelejä kovalevyllesi, voit pelata netissä lukemattomasti erilaisia pelejä, kuten Tetristä, tammi, online-rulettia ja lähes mitä tahansa peliä, mikä mieleesi juolahtaa.

Vaikkakin jotkut ihmiset ovat luonteeltaan ulospäin suuntautuneita, toiset ovat ujoja ja heille on vaikeaa tutustua uusiin ihmisiin. Vapaaehtoistyö antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella ja kehittää sosiaalisia taitojasi, koska tapaat säännöllisesti ihmisiä, joilla on kanssasi yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Kun saat asiat rullaamaan, sinun on helpompi katsoa asiaa laajemmin ja luoda enemmän ystävyyssuhteita ja uusia yhteyksiä muihin ihmisiin.

Vapaaehtoistyö on hyväksi mielelle ja keholle

Vapaaehtoistoiminta auttaa vastaamaan stressin, vihan ja ahdistuneisuuden vaikutuksiin. Auttamisen ja muiden kanssa toimimisen sosiaalinen näkökulma tarjoaa tutkittua vaikutusta yleiseen psykososiaaliseen hyvinvointiisi. Mikään ei lievitä stressiä paremmin kuin merkityksellinen yhteys toiseen henkilöön. Myös lemmikkien ja muiden eläinten kanssa toimimisen on nähty kehittävän mielialaa ja vähentävän stressiä ja ahdistuneisuutta.

Vapaaehtoistoiminta auttaa myös taistelemaan masennusta vastaan. Vapaaehtoistyö pitää sinut säännöllisessä yhteydessä muihin ihmisiin ja auttaa sinua kehittämään lujan tukiverkoston, joka omalta osaltaan auttaa suojaamaan sinua masennukselta. Mittaamalla hormoneja ja aivotoimintaa tutkijat ovat havainneet, että merkityksellinen toiminta muita ihmisiä kohtaan tuo välitöntä tyytyväisyydentunnetta. Ihmiset on kovakoodattu antamaan apua muille. Mitä enemmän me annamme, sitä onnellisemmiksi me tunnemme itsemme.

Vapaaehtoistoiminta lisää myös itseluottamusta. Kun teet hyvää muille ihmisille ja koko yhteisölle, se tarjoaa luonnollista onnistumisen tunnetta. Roolisi vapaaehtoistyöntekijänä voi myös tarjota ylpeyden ja identiteetin tunteita. Ja mitä paremmalta tunnet itse olosi suhteen, sitä todennäköisemmin sinulla on positiivinen näkemys elämästäsi ja tulevaisuuden tavoitteistasi.

Toiminta vapaaehtoisena tarjoaa merkityksellisyyden tunnetta. Vanhemmat ihmiset, varsinkin ne, jotka ovat jääneet jo eläkkeelle työelämästä tai jotka ovat menettäneet puolisonsa, voivat löytää uuden merkityksen tai suunnan elämälleen auttamalla muita. Olipa ikäsi tai elämäntilanteesi mikä tahansa, vapaaehtoistyö voi auttaa sinua ohjaamaan ajatuksesi pois omista murheistasi, pitämään sinun henkisesti virkeänä ja lisäämään merkityksellisyyttä elämääsi.

Mielenterveyden lisäksi vapaaehtoistyö auttaa sinua pysymään fyysisesti terveenä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vapaaehtoistyöhön osallistuneilla henkilöillä oli alhaisempi kuolleisuus kuin niihin osallistumattomilla. Vanhemmat vapaaehtoiset yleensä kävelevät enemmän, kokevat selviytyvänsä jokapäiväisistä askareista helpommin, kärsivät harvemmin korkeasta verenpaineesta ja heillä on paremmat ajattelutaidot. Vapaaehtoistoiminta voi helpottaa kroonisten kipujen oireyhtymää ja vähentää sydänsairauksien riskiä.

Vapaaehtoistyö voi edesauttaa uraasi

Jos harkitset uutta uraa, vapaaehtoistyö voi auttaa sinua hankkimaan kokemusta sinua kiinnostavalta alalta ja tapaamaan ihmisiä kyseisen alan parista. Vaikka et edes suunnittelisi uran vaihtamista, vapaaehtoistyö antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella tärkeitä taitoja, joita työpaikalla käytetään, kuten esimerkiksi ryhmätyöskentelyä, viestintää, ongelmanratkaisua, projektisuunnittelua, tehtävänhallintaa ja organisoimista. Voit kokea uusien tehtävien vastaanottamisen töissä helpommaksi, jos olet ensin hionut kyseisiä taitoja vapaaehtoisasemassa.

Vain koska vapaaehtoistyö on palkatonta, se ei tarkoita, että oppimasi taidot olisivat perustasoa. Useat vapaaehtoistyötilaisuudet tarjoavat laajamittaista harjoittelua. Sinusta voi esimerkiksi tulla asiantunteva kriisineuvoja työskennellessäsi vapaaehtoisen naisten turvakodissa tai hyvät tiedot omaava taidehistorioitsija lahjoittaessasi aikaa museon dosenttina.

Vapaaehtoistyö voi myös auttaa sinua kehittämään sinulla jo olevia taitoja ja käyttämään niitä paremmin hyödyksi yhteisön hyväksi. Jos sinulla on esimerkiksi menestyksekäs työpaikka myyntityön parissa, voit nostaa tietoisuutta suosikkiaiheesi parissa vapaaehtoistyötä tehden samalla kun kehität lisää taitojasi julkisen puhumisen, kommunikaation ja markkinointitaitojen parissa.