Vapaaehtoisena toimiminen tekee hyvää sydämellesi monin tavoin

Jos teet vapaaehtoistyötä, olipa kyseessä sitten koulu, soppakeittiö tai vanhustenkoti, olet kenties saanut henkisiä palkintoja aikasi lahjoittamisesta.

Mutta et kenties kuitenkaan huomaa, että vapaaehtoistoiminta voi tarjota myös lisää hyötyä sydämellesi. Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että vapaaehtoistyö on yhteydessä parempaan fyysiseen ja henkiseen terveyteen, kertoo tutkija Eric S. Kim. Hän oli mukana tekemässä tutkimusta, jossa havaittiin vapaaehtoistyötä tekevien hakeutuvan todennäköisemmin ennalta ehkäisevien terveyspalveluiden pariin. Vapaaehtoistyötä tekevät esimerkiksi kävivät 47 % todennäköisemmin mittauttamassa kolesteroliarvonsa ja 30 % todennäköisemmin hankkimassa influenssarokotuksen.

Vapaaehtoistyö ehkäisee verenpainetauteja

Osallistujat osallistuivat Yhdysvalloissa vuodesta 1992 lähtien tehtyyn kansalliseen tutkimukseen, jossa tutkitaan yli 7 100 aikuista iältään yli 50 vuotta. Samasta tutkimuksesta aiemmin saadut tulokset osoittivat, että säännöllisesti vapaaehtoistyötä tekeville ihmisille (vähintään 200 tuntia vuodessa) kehittyi epätodennäköisemmin korkeaa verenpainetta seuraavan neljän vuoden aikana verrattuna niihin, jotka eivät tehneet vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä tehneillä oli myös suurempi kasvu psykologisessa hyvinvoinnissa ja fyysisessä aktiivisuudessa. Toinen suuri jatkuva tutkimus vapaaehtoistyöstä, Baltimore Experience Corp Study, on myös dokumentoinut fyysistä, sosiaalista ja kognitiivista kehitystä vapaaehtoisissa. Vuonna 1995 aloitettu tutkimus tehdään nyt useissa kaupungeissa ympäri Yhdysvaltoja. Tutkimuksessa vähintään 50-vuotiaita aikuisia verrataan pareittain oppilaisiin, joilla on lukemisvaikeuksia. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että kontrolliryhmään verrattuna tutkimuksen vapaaehtoiset kävelivät enemmän, olivat vähemmän masentuneita ja kokivat jokapäiväiset tehtävät helpommiksi.

Sosiaaliset edut

Tunnetut hyödyt paremmasta sosiaalisesta yhteisöllisyydestä ovat luultavasti suuressa roolissa, tutkija Kim kertoo. Kun esimerkiksi olet enemmän yhteydessä yhteisöösi, on helpompaa saada tietoa asioista, kuten kuinka löytää parhaat tarjoukset tuoreista kasviksista tai mistä voit saada ilmaisen rokotuksen. Ihmiset antavat toisilleen myös tunnetason tukea.

Toinen mielenkiintoinen mahdollinen hyöty on se, että vapaaehtoistyö voi antaa ihmisille paremman tunteen elämän tarkoituksesta. Tarkoituksellisuuden tunteessa on kolme päätekijää: merkityksen tunne, suunnan tunne ja tavoiteltava maali, Kim selittää. Viime vuosina terveyttä ja elinikää käsittelevissä tutkimuksissa on alettu tutkia laajemmin myös tällaisten positiivisten tunteiden merkitystä. Kim kertoo, että tiedämme stressin, masennuksen ja vihan vaikuttavan negatiivisesti kehoon, varsinkin kasvattaen sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Vastakkaiset tunteet ja mielentilat, onnellisuus ja optimismi, ovat läheisessä yhteydessä (mutta eivät välttämättä samaa tarkoittavia) merkityksellisyyden tunteen kanssa. Merkityksellisyyden tunne on yhteydessä parempaan sydämen terveyteen huomattavasti enemmän kuin optimismi ja positiivinen elämänasenne. Vuonna 2016 julkaistussa 10 tutkimuksen tulokset koostaneessa selvityksessä havaittiin, että merkitystä elämässään näkevien ihmisten riski sydänkohtaukseen tai halvaukseen oli pienempi kuin . Kuten alussa mainittiin, vapaaehtoistyön tekeminen auttaa sydäntäsi myös henkisessä merkityksessä, joten anna sydämellesi ääni antamalla ja osallistumalla vapaaehtoistyöhön. Tuo sydämellisyytesi ja huumorintajusi vapaaehtoistoimintaan yhdessä innokkaan luonteesi kanssa, joka jo itsessään on mittaamattoman arvokas lahja. Mittaamattoman arvokkaita on myös vapaaehtoistyöstä takaisin saamasi palkinnot.

Voit tehdä vapaaehtoistyötä virtuaalisesti

Mikäli sinua lähellä ei ole sinua kiinnostavaa vapaaehtoistoimintaa tai et jostain syystä voi osallistua sellaiseen, voit kokeilla virtuaalista vapaaehtoistyötä. Sellainen on täysin mahdollista. Tarvitset vain tietokoneen käyttöösi ja vaadittavat taidot. Jotkut organisaatiot tarjoavat nyt mahdollisuutta tehdä vapaaehtoistyötä tietokoneen kautta. Tämä voi esimerkiksi ilmaisten lakiteknisten neuvojen antamista, vammaisten puolesta kirjoittamista tai yhteydenpitoa erakoituneiden ihmisten kanssa sähköpostin välityksellä.

Tällainen vapaaehtoistyö saattaa sopia sinulle, jos sinun aikasi on rajoitettua, sinulla ei ole kyytiä tai sinulla on fyysinen rajoite, joka estää sinua liikkumasta vapaasti. Virtuaalinen vapaaehtoistyö voi olla sopiva tapa sinulle antaa aikaasi, jos vain pidät tietokoneista ja haluat ottaa tietokonetaitosi käyttöön vapaaehtoistyössä.