Vapaaehtoisena eläinsuojassa

Eläinsuojat toimivat kaikkien eläinten hyväksi. Tarkoituksena on tarjota koti kaikille sellaisille eläimille, jotka tarvitsevat suojaa, ravintoa, lämpöä ja rakkautta. Eläimet voivat olla esimerkiksi löytöeläimiä, joiden omistajista ei ole tietoa. Suomessa löytöeläinten määrä on huomattava – joka vuosi löydetään tuhansia löytöeläimiä. Eläimiä löytyy niin luonnosta kuin kaupungeistakin ja osa eläimistä on viranomaisten huostaanottamia. Eläimistä pidetään hyvää huolta siihen saakka, että ne löytävät uuden, sopivan kodin.Eläinsuojelutoiminta pyörii hyvin pitkälti vapaaehtoistyöntekijöiden varassa. Heille on siis kova tarve ja apua tarvitaan kaikenlaisilta osaajilta. Jos taitoa riittää eläinten hoidon, valokuvaamisen tai vaikkapa graafisen alan puolelta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen. Työtä löytyy varmasti kaikille halukkaille. Työ ei rajoitu vain edellämainittuihin, sillä työtä voi tilanteen mukaan olla tarjolla eläinten hoidosta jopa eläinsuojan rakentamiseen asti. Eläinsuojelutyö on laajempaa kuin voisi luulla ja se antaa tekijälleen arvokasta kokemusta.

Eläinsuojan vapaaehtoistyöntekijät

Vapaaehtoistyöntekijät ovat eläinsuojille erittäin tärkeä tukipilari. Kun mietitään heidän tekemäänsä työtä, tulee ensimmäisenä varmasti mieleen eläinten hoito, mutta itseasiassa työ voi käsittää paljon muutakin. Vapaaehtoiset voivat auttaa lähes missä tahansa työssä. Se, millaista työtä on tarjolla, riippuu tahon toiminnasta.Työtehtävät voivat olla esimerkiksi kissojen pyydystämistä loukun avulla, niiden kuljetusta, sijaiskotina toimimista tai ihan vain eläinsuojelutoiminnasta eteenpäin kertomista. Lisäksi vapaaehtoisia tarvitaan avustajiksi erilaisiin tapahtumiin, kuten messuihin. Tapahtumissa voi olla avuksi esimerkiksi kahvin tarjoamisen tai leipomisen muodossa. Lisäksi siellä voidaan jakaa erilaisia esitteitä, lehtiä ja talkooapua tarvitaan messujen järjestämisessä ja poissiivouksessa. Toiminta ulottuu siis jokaiseen vaiheeseen ja kaikki vapaaehtoistyöt ovat yhtä tärkeitä eläinsuojeluyhdistykselle. Työtä riittää todella paljon. Jopa eläinallergikot voivat auttaa, sillä toiminta on paljon laajempaa kuin vain eläinten kanssa olemista.

eläinten hyvinvointi

Entä mikä sitten on sijaiskoti? Sijaiskoti tarjoaa eläimelle löytöeläintaloa mukavamman vaihtoehdon – oikean kodin. Vaikka löytöeläintalot tekevät parhaansa tarjotakseen eläimille mahdollisimman hyvät olot, jotkut eläimet viihtyvät paremmin oikeissa kodeissa. Tästä syystä vapaaehtoisia tarvitaan tälläkin alueella. Kaikki sijaiskotia tarjoavat haastatellaan ja sen perusteella arvioidaan kodin sopivuus tietylle eläimelle tai eläimille. Sijaiskodin tarjoava henkilö on vastuullinen ja sitoutuu pitämään eläimestä hyvää huolta. Sijaiskotina toimiminen tapahtuu niin, että eläinsuojeluyhdistys hoitaa kaikki eläimestä koituneet kustannukset. Näinollen sijaiskotia tarjoavan ei tarvitse sitoutua kalliisiin kuluihin, joita eläinten kanssa voi joskus tulla. Joskus vapaaehtoisia voidaan tarvita itse eläinsuojan rakentamiseen. Rakentaminen voi tapahtua talkoomuodossa, jolloin jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon. Työssä ei vaadita aiempaa kokemusta. Kun eläinsuoja on valmistunut, itse eläinsuojelutyö voi alkaa ja tällöin avautuu jälleen uusia paikkoja vapaaehtoisille.

Ilmoittautuminen vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoiseksi haluava voi ilmoittautua SEY:n kautta. Suomessa toimii yhteensä 40 jäsenyhdistystä, joiden toiminta sijoittuu tietyille alueille. Esimerkiksi Uusimaan alueella asuva voi siis ilmoittautua johonkin oman alueensa jäsenyhdistyksen vapaaehtoiseksi. Pelkästään Uusimaan alueelta löytyy viisi erilaista jäsenyhdistystä. Myös SEY:n Helsingin toimistolla tarvitaan apua. Toimistolla vapaaehtoiset voivat esimerkiksi auttaa lehtiartikkeleiden kirjoittamisessa, valokuvaamisessa tai SEY:n materiaalien taitossa ja niiden graafisessa suunnittelussa. Materiaalia tarvitaan Eläinten ystävä -lehden tuottamisessa.

eläinsuojien vapaaehtoiset

Hakiessa vapaaehtoistyöhön, kannattaa miettiä, millaista työtä henkilö haluaa tehdä. Kaikki yhdistykset eivät tarjoa samoja töitä ja kaikista kunnista ei välttämättä löydy löytöeläintaloa. Jos siis haluat juuri löytöeläintaloon, katso, missä lähin sijaitsee. Eri tahot tarjoavat eri töitä, joten jos jollain yhdistyksellä ei ole toivottua toimintaa, voi yhteyttä ottaa seuraavaan yhdistykseen. Sieltä voi löytyä sellaista työtä, jota muilla ei ole tarjota.