Vältä turhia vapaaehtoistehtäviä töissä

Monille meistä on varmasti opetettu, että normaalien töiden lisäksi ylimääräisiin tehtäviin vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen on oikea tapa osoittaa intohimoasi töissä. Mutta jos satut olemaan nainen ja olet aina nostamassa kättäsi ilmoittautuaksesi sekalaisiin toimistotehtäviin (ja jos olet säännöllisesti ilmoittautumassa vapaaehtoisena tehtäviin, olet todennäköisimmin nainen), on todennäköisempää, että teet enemmän haittaa kuin hyvää urallesi.

Naiset ilmoittautuvat tehtäviin useammin kuin miehet

Tämä perustuu Harvard Business Review -julkaisun tutkimukseen, jossa taloustieteen professorit Linda Babcock, Maria Recalde ja Lisa Vesterlund havaitsivat, että naiset olivat kaikkein todennäköisimpiä ilmoittautujia vapaaehtoisina tehtäviin, jotka hyödyttävät organisaatiota, mutta joilla on hyvin vähän vaikutusta heidän urakehitykseensä yrityksessä. Pikkujoulujen suunnittelemisen, poissa olevan kollegan töiden tekemisen tai komiteaan osallistumisen kaltaiset tehtävät ovat tutkijoiden mukaan uraa kehittämättömiä tehtäviä, joihin naiset usein ilmoittautuvat ymmärtämättä, kuinka tämä tehtävä saattaa haitata heidän urakehitystään.

Raportissa kerrotaan, että tällä saattaa olla vakavia vaikutuksia naisille. Jos heidät valjastetaan liian suurella osuudella tehtäviin, joilla ei ole juuri näkyvyyttä tai vaikutusta, heillä saattaa kestää paljon pidempää edetä urallaan. Noin seitsemänsadan Pittsburghin yliopiston opiskelijan keskuudessa tehdyssä ryhmäharjoituksessa tutkijat havaitsivat, että kun vapaaehtoistyötä tarvittiin arkisten askareiden hoitamiseen, naiset nostivat kätensä tehdäkseen tehtävän 48 prosenttia useammin kuin miehet. Ja tilanteissa, joissa johtaja halusi nopeasti valita jonkun tehtävään, he valitsivat todennäköisimmin naisen miehen sijasta, vaikka johtajana oli ollut nainen.

Johtavat kysyvät mieluummin naisia kuin miehiä

Raportissa kerrotaan myös huomiosta, että sekä mies- että naispuoliset johtajat kysyivät todennäköisemmin naista vapaaehtoiseksi kuin miestä. Tämä oli nähtävästi myös viisas päätös, sillä naiset vastasivat myös paljon todennäköisemmin myöntävästi. Tietojen perusteella naiset vastasivat 76 prosenttia ajasta myöntävästi pyyntöön tehdä vapaaehtoistehtäviä, kun taas miehillä vastaava osuus oli 51 prosenttia.

Raportin mukaan näillä eroilla on merkitystä, koska ne auttavat selittämään miksi huolimatta naisten merkittävästä kehityksestä koulutuksen ja yleisen työpaikalla etenemisen huolimatta näemme jatkuvasti hyvin erilaisia ylennyspalkoja naisten ja miesten osalta. Naiset jatkavat edistymistä miehiä hitaammin, jos he keräävät ansioluetteloonsa jatkuvasti tehtäviä, jotka eivät vaikuta uralla etenemiseen.

Naisten perinteiset roolit taustalla

New York Times -lehden toimittaja ja ”Feminist Fight Club” -kirjan kirjoittaja Jessica Bennett kertoo, että tämä ongelma on yhdistelmä sekä sisäistä että ulkoista seksismiä. Hän kertoo, että naisten täytyy oletusarvoisesti olla avuliaita ja hoitavia ja ottaa vastaan perinteisiä naisten rooleja. Mutta hänen mukaansa naisten täytyy oppia sanomaan myös ”ei”, kun näitä tehtäviä jaetaan.

Naisten perinteiset roolit taustalla

Sen sijaan, että tehtäviin pyydetään vapaaehtoisia tai naisia pyydetään vapaaehtoisiksi, koska se vastaavat todennäköisimmin myöntävästi, johtajien tulisi harkita esimerkiksi tehtävien kierrättämistä työntekijöiden parissa. Sen ymmärtäminen, että naiset ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi useammin vain koska miehet eivät halua tehdä sitä, pitäisi myös johtaa siihen, että myös miehet ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi useammin ja sen pitäisi voimaannuttaa naisia vaatimaan reilumpaa kohtelua. Career Contessan toimitusjohtaja ja perustaja Lauren McGoodwin mainitsee, että naiset tekevät myös epäreilun määrän näkymätöntä työtä kotona, kuten siivousta, kokkaamista ja lasten hoitamista. Hän sanoo, että kun naiset ovat kiireisiä tehdessään askareita kotona, heillä on vähemmän aikaa palkalliseen työhön. Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että naiset menettävät heidän potentiaalinsa päästä etenemään urallaan työpaikoillaan ja päästä tätä kautta ansaitsemaan suurempaa palkkaa töistään ja siten osallistua omalla tahollaan suuresti talouden kasvuun palkkatöidensä kautta. Career Contessan toimitusjohtaja ja perustaja Lauren McGoodwin mainitsee, että naiset tekevät myös epäreilun määrän näkymätöntä työtä kotona, kuten siivousta, kokkaamista ja lasten hoitamista. Hän sanoo, että kun naiset ovat kiireisiä tehdessään askareita kotona, heillä on vähemmän aikaa palkalliseen työhön. Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että naiset menettävät heidän potentiaalinsa päästä etenemään urallaan työpaikoillaan ja päästä tätä kautta ansaitsemaan suurempaa palkkaa töistään ja siten osallistua omalla tahollaan suuresti talouden kasvuun palkkatöidensä kautta.