Tutorina vapaaehtoistyössä ulkomailla

Jos olet kiinnostunut viettämään aikaa ulkomailla ja idea yhteisön eteen työskentelemisestä meren takana vetoaa sinuun, vapaaehtoistyö tutorina on loistava vaihtoehto hankkia kokemusta, työskennellä paikallisten kanssa ja uppoutua toiseen kulttuuriin.

Se on myös loistava mahdollisuus saada kokemusta koulutuksen parissa, varsinkin jos toimit kouluttajana tai suunnittelet uraa opetuksen parissa. Mutta vaikka et työskentelisi koulutuksen parissa, tämän tyyppinen vapaaehtoistyökokemus antaa sinulle mahdollisuuden työskennellä kosketuksessa yksittäisten ihmisten tai pienten ryhmien kanssa, minkä ansiosta voit saada syvemmän yhteyden ihmisiin, joiden kanssa työskentelet. Tällaisen intiimimmän vapaaehtoistyökokemuksen kautta pääset todella uppoutumaan uuteen kulttuuriin ja kieleen. Suosituin keino toimia vapaaehtoisena tutorina ulkomailla on tukea koulutusohjelmia auttamalla opiskelijoita heidän kotitehtäviensä kanssa, mutta tarjolla on myös muunlaisia tutorointikokemuksia, kuten aikuisten, urheilun tai ulkoilma-aktiviteettien tutorointia.

Missä voit toimia vapaaehtoisena

Vapaaehtoisia tutoreita tarvitaan kaikkialla maailmassa. Korkealle kehittyneistä ja rikkaista Euroopan maista aina kehitysmaihin Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, perheet ja instituutiot hakevat tutoreita auttamaan opiskelijoita sekä heidän akateemisessa työssään että muissa harrastuksissa. Jos olet päättänyt matkustaa tiettyyn kohteeseen, ota selvää tutorointimahdollisuuksista kyseisessä maassa, sillä niitä on melko yleisesti tarjolla ja ne voivat tarjota loistavan sillan uuteen kokemukseen ulkomailla.

Missä voit toimia vapaaehtoisena

Yleinen tapa toimia vapaaehtoisena tutorointiohjelmassa on asua isäntäperheen luona ja toimia vapaaehtoisena tutorina perheen lapsille tai joskus koko perheelle. Tämä on loistava kokemus henkilöille, jotka haluavat hankkia esikokemusta opettamisessa, opettajille, jotka haluavat matkustaa kesälomansa aikana tai matkailijoille, jotka kaipaavat kattavaa kulttuurillista kokemusta tehdessään samalla vapaaehtoistyötä.

Espanja

Vaikka löydät todennäköisesti tutorointimahdollisuuksia paikasta, jonne haluat matkustaa, on olemassa muutamia loistavia kohteita, joihin kannattaa tutustua vapaaehtoista tutorointia ajatellen. Espanjasta on tullut yleinen kohde vapaaehtoisille tutoreille, koska monet paikalliset perheet etsivät majoitettavaa tutoria. Tämä tarkoittaa sitä, että espanjalainen perhe majoittaa sinut vastineeksi siitä, että opetat heidän lapsiaan, yleensä englanniksi.

Tämä on täydellinen vapaaehtoistyömahdollisuus henkilölle, joka haluaa uppoutua täysin espanjalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan samalla, kun hän tutustuu isäntäperheeseen ja hankkii opetuskokemusta. Koska elät työskentelyn kohteena olevan perheen luona, sinulla on luultavasti joustava aikataulu ja runsaasti aikaa tutustua tähän kauniiseen maahan.

Thaimaa

Thaimaalla on rikas historia, trooppinen ilmasto ja maa on kuuluisa vieraanvaraisuudestaan. Thaimaasta on tullut erittäin suosittu kohde reppureissaajille, mutta miksi et käyttäisi hieman aikaa elääksesi ja toimiaksesi siellä vapaaehtoisena jonkun aikaa? Tämä maa etsii aina tutoreita, joten se on loistava kohde, mikäli haluat sada kokemuksia opetuksen parissa.

Jos toimit tutorina lukukauden tai vuoden ajan, voit työskennellä paikallisten koulujen oppilaiden kanssa paikkakunnilla ympäri maata. Jos olet kiinnostunut tutoroimaan tai opettamaan englantia tulevaisuudessa, voit myös kenties hankkia TEFL (Teach English as a Foreign Language) -sertifikaatin ohjelmasi kautta. Tästä voi olla hyötyä palkattujen ja vapaaehtoisten englannin opetustehtävien löytämisessä myöhemmin.

Tansania

Tansania on loistava paikka tutoroida ulkomailla, sillä se tarjoaa valtavan valikoiman erilaisia aiheita, joita tutorit voivat opettaa siellä. Maassa on suuri tarve tutoreille, sillä opetusresurssit ovat harvassa joillakin alueilla. Tämän vuoksi moniin aiheisiin erikoistuneet tutorit ovat kaikki tervetulleita Tansaniaan. Yksi vaihtoehto on opettaa englantia, joka toimii virkakielenä Tansaniassa, mutta ei ole monen tansanialaisen ensimmäinen kieli. Englantia on mahdollista opettaa kaikenikäisille opiskelijoille ympäri vuoden. Tansaniassa järjestetään myös lyhyempiä englannin kielen kursseja, jotka kestävät muutaman viikon läpi koko vuoden, ja näille kursseille tarvitaan aina vapaaehtoisia auttajia.