Ongelmat vapaaehtoistyön ja orpokotien suhteen osa 1

Vuonna 2016 suosittu kirjailija J. K. Rowling ei säästellyt sanojaan twiiteissään, kun hän toi julki tunteitaan vapaaehtoistyöstä orpokodeissa.

Twitterissä kovaa keskustelua käynyt Harry Potter -kirjojen luoja sanoi, ettei hän koskaan tukisi kasvavaa ilmiötä, että ihmiset matkustavat kehitysmaihin tekemään vapaaehtoistyötä, varsinkaan silloin, kun se koskee orpokoteja. Rowling kirjoitti eräässä viestissään, että vapaaehtoistyö on yksi niistä tekijöistä, jotka rikkovat perheitä erittäin köyhissä maissa. Se tekee hänen mukaansa orpokodeista houkuttelevia paikkoja, joita johdetaan kuin yrityksiä. Vaikka J. K. Rowling olikin henkilö, joka toi aiheeseen uutta huomiota, hänen kritiikkinsä ei kuitenkaan ole ensimmäistä laatuaan. Jo vuosikymmenten ajan orpokodeissa työskenteleminen on ollut suosittua vapaaehtoistoimintaa ulkomailla. Mutta hiljattain kritiikki on muuttunut intensiivisemmäksi toimialan kasvaessa. Useissa maissa, kuten esimerkiksi Nepalissa, Ugandassa ja Kambodzhassa on nähty kasvua orpokotien määrässä, mikä on suoraan verrannollinen ilmiö ulkomailla toimivien vapaaehtoisten määrän nousun kanssa.

Sosiaalista tukea vai epämääräistä liiketoimintaa

Hanna Voelkl on sosiaalityöntekijä, joka vastustaa ehdottomasti vapaaehtoistoimintaa orpokodeissa. Hänen mukaansa vapaaehtoistyö orpokodeissa on liiketoimintaa, joka pohjimmiltaan leikkii ihmisten tunteilla ja käyttää köyhyydessä eläviä haavoittuvia lapsia liiketoimintansa markkinoinnissa. Ne eivät edusta lainkaan kestävää toimintaa ja aiheuttavat paljon haittoja. Osana yliopistotutkintonsa tutkimusvaihetta Voelkl vietti kaksi kuukautta orpokodissa Ghanassa tekemässä laadullista tutkimustyötä orpojen kokemuksista vuorovaikutuksessa orpokodissa toimineiden vapaaehtoista kanssa. Hänen tutkimuksensa oli yksi ensimmäisistä, joissa asiaa lähestyttiin lapsen näkökulmasta. Lopputuloksena tutkimukselleen hän havaitsi, että lapset assosioivat vapaaehtoiset lähinnä materiaalisten lahjojen ja asioiden antamisen ja vastaanottamisten kautta. Voelkl uskoo, että vapaaehtoistyö orpokodeissa palvelee ainoastaan ennakkoon luotuja stereotyyppisiä kuvia länsimaisista vapaaehtoisista eräänlaisina pelastajina keskittymättä ollenkaan lasten tarpeisiin tai yhteisöjen tukemiseen heidän auttamisekseen.

Tarkoitus tehdä hyvää vai hankkia rahaa

Tutkimuksensa aikana Voelkl alkoi epäillä, että orpokodeille lähetetty raha ei edes saavuttanut lapsia. Kun hän ensimmäisen kerran saapui paikalle, häntä shokeerasi sellaisten lasten suuri määrä, joilla ei ollut kenkiä, hammasharjoja, hyttysverkkoja, sänkyjä tai oppimateriaalia. Vaikka hän ei kyennyt varmistamaan asiaa, hän uskoo tämän saattaneen olla strategia, jolla luodaan mielikuva siitä, että orpokoti tarvitsee rahoitusta voidakseen käyttää uusia lahjoituksia tulonlähteenä orpokodin pyörittäjille. Kun hän kuuli ghanalaisten keskustelevan orpokotien perustamisesta kannattavina liiketoimintoina, hänen epäilyksensä kasvoivat entisestään, eivätkä ne välttämättä ole lainkaan perusteettomia. UNICEF on osoittanut huolensa siitä, että Kambodzhan orpokodit alkavat kääntyä turismin puoleen houkutellakseen rahaa. Tämän tuloksena lapset ovat riskissä joutua hyväksikäytön ja laiminlyönnin kohteiksi, ja hyvää tarkoittavat turistit rahoittavat tietämättään systeemiä, joka erottaa lapset heidän perheistään. Kambodzhassa on nähty 75 prosentin kasvu orpokotien määrässä vuodesta 2005 lähtien. Samaan aikaan ulkomaalaisten vierailijoiden määrä on kasvanut 250 prosenttia. Sama trendi on nähtävissä Nepalissa, missä on 743 lastenkotia. Nepalin yhteisöjen orpolasten hoitamista tutkivan Arjun Garigainin mukaan tämä määrä on kasvanut rajusti viime vuosina. Learning Service -organisaation yksi perustajista Claire Bennett on nähnyt tämän muutoksen viime vuosien aikana omin silmin. Learning Service on organisaatio, joka opettaa ihmisille vastuullisen vapaaehtoistyön perusteita. Claire Bennett kertoo, että Nepalissa oli hyvin harvoja orpokoteja ennen kuin maahan alkoi tulla rahaa ulkomaalaisilta lahjoittajilta. Mitä enemmän näitä ulkomaalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä alkoi tulla maahan ja mitä enemmän lahjoittajat alkoivat tukea rahallisesti orpokoteja, sitä useammat lapset joutuivat eroon vanhemmistaan tai omista yhteisöistään, ja heistä tuli orpokotien täytettä.

Tarkoitus tehdä hyvää vai hankkia rahaa