Muista lisätä vapaaehtoistyökokemuksesi ansioluetteloon

Usein vapaaehtoistyö unohdetaan täysin omasta ansioluettelosta, vaikka itse asiassa se saattaa olla jopa ansioluettelon tärkein asia. Tietenkin riippuen siitä, että mitä vapaaehtoistyötä on tehnyt. Usein kuitenkin kaikki vapaaehtoistyö lasketaan erittäin hyödylliseksi omassa ansioluettelossa ja usein työnantajat katsovat asiaa positiivisella asenteella. Työnantajat usein ajattelevat vapaaehtoistyö tekevät ihmiset paremmiksi ihmisiksi, jotka myös välittävät muusta kuin rahasta ja osaavat huolehtia muista. Nämä ovatkin usein juuri niitä piirteitä, joita työntekijästä halutaan. Vapaaehtoistyö historia usein kertoo työnhakijan olevan kykenevä toimimaan yhteisössä, tekemään yhteistyötä, eikä työntekijää ohjaa elämässä pelkästään raha. Tällaiset ihmiset ajatellaan muista välittäviksi ja arvostaviksi henkilöiksi, joiden kanssa työskentely on erittäin helppoa. Heidät siis toisin sanoen ajatellaan hyviksi työkavereiksi, joka on yksi tärkeimmistä piirteistä työntekijää valittaessa. Kuka muka haluaisi työpaikalleen henkilön, joka ei osaa arvostaa muita ja jota muut työntekijät tulevat vihaamaan. Se myös kertoo ihmisen asenteesta elämää kohtaan ja siitä, että elämä ei pyöri pelkästään rahan ja työn ympärillä. Mikä ei tietenkään ole huono asia, ainakaan myyntitöihin haettaessa. Kannattaa kuitenkin pitää tässäkin asiassa maalaisjärki ja lisätä kokemus työpaikan mukaan. Esimerkiksi lihateurastamolle hakiessa tuskin kannattaa ilmoittaa tehneensä hyväntekeväisyystyötä vegaanisuuden puolesta. Eli vapaaehtoistyökin täytyy aina arvioida työpaikan mukaan, vaikka usein siitä on kuitenkin huomattavasti enemmän hyötyä, kuin haittaa. Eli suurimmassa osassa töistä se on arvotettava ominaisuus.

Miksi vapaaehtoistyö sitten jätetään usein pois ansioluettelosta?

Tämä onkin kysymys, jota moni on varmasti ajatellut, mutta yhtä moni myös jättänyt kokonaan huomioimatta. Moni meistä ei edes tule ajatelleeksi koko asiaa ja kuinka tärkeä kyseinen asia oikeastaan onkin. Usein vapaaehtoistyö lasketaan täysiin toissijaiseksi oikean työkokemuksen rinnalla, jolloin sen lisäämistä ei edes ajatella. Ansioluettelo pitäisi osata tehdä mahdollisimman lyhyeksi ja ytimekkääksi, niin että siihen on tiivistetty kaikki tärkeimmät asiat. Vapaaehtoistyö harvoin lasketaan mukaan tähän kategoriaan sillä moni ei tiedä tai edes tule ajatelleeksi sen tärkeyttä ansioluettelossa. Usein myös vapaaehtoistyö kokemus on kestänyt vain muutaman viikon, jolloin sen ajatellaan olevan vähäpätöinen lyhyen kestonsa vuoksi. Totuus kuitenkin on, että suurin osa vapaaehtoistöistä kestää vain hetken. Tällöin jopa pieni viikonkin vapaaehtoistyö lasketaan tärkeäksi, nimittäin se kertoo ihmisen arvomaailmasta. Tällaisia asioita työnantajat yrittävätkin etsiä työnhakijoiden ansioluetteloista. Usein se myös erottaa hakijan muista hakijoista, joka tekee juuri tästä kyseisestä hakijasta erilaisen ja muita hakijoita mielenkiintoisemman. Riippuen myös vapaaehtoistyöstä, niin usein sen tekijä on nähnyt enemmän asioita.

Toinen syy taas vapaaehtoistyön poisjättämiselle on kirjaimellisesti pelkästään unohdus. Monen vapaaehtoistyö kokemus on tapahtunut nuoruuden vuosien aikana, jolloin sitä ei edes tulla ajatelleeksi. Vapaaehtoistyön jälkeen elämässä on tapahtunut niin monia muita asioita ja saavutuksia, jolloin monta vuotta sitten tehtyä vapaaehtoistyötä ei vain yksinkertaisesti muista enää ansioluetteloa tehdessä. Tämän takia onkin tärkeää, että osaa muistella ja onkia kaikki pienetkin asiat, jotka voivat vaikuttaa ansioluetteloon ja sen arvoon. Jopa vuosia sitten tehty englannin opettaminen köyhässä maassa tai edes kerhon ohjaaminen lapsille kotimaassa on tärkeä pointti, jota ei saisi unohtaa.

Moni myös vähättelee oman vapaaehtoistyön tärkeyttä ja ajattelee, että se ei ole yhtään niin arvokas kuin joidenkin muiden. Tämä on kuitenkin myöskin aivan turha luulo. Jokaisen ei ole tarvinnut tehdä jotain suurta ihmiskunnalle, jotta oman työnsä voisi laskea arvokkaaksi. Jokainen vapaaehtoistyö on aina arvokas. Jokainen meistä toteuttaa sen vain eri tavalla.