MITÄ VAPAAEHTOINEN SAA KORVAUKSENA

Vapaaehtoistoiminnan ajatuksena ei ole taloudellisen edun saavuttaminen. Koko ajatus vapaaehtoistoiminnasta pitää sisällään hyviä ideoita ja halua tehdä hyviä asioita parantaaksemme maailmaa tai sen tiettyjä alueita. Huolimatta siitä, että koko maailma on täynnä erilaisia menestystarinoita ja melkein jokaiselle meistä on suoritettu useampi aivopesu siitä, kuinka tärkeää on kouluttautua hyvin ja rakentaa menestyjän ura, vapaaehtoistoiminta on koko ajan kasvussa. Ihmisten elämän arvot ovat koko ajan muuttumassa, ja yhä useampi henkilö huomaa, ettei hän tarvitsekaan suuria rikkauksia ollakseen onnellinen: päinvastoin, hänelle riittää paikka, missä nukkua, ja ruoka, jota syödä, kunhan muuten elämässä tapahtuu koko ajan jotain hyvää, hyödyllistä ja mielenkiintoista. Usein vapaaehtoistoiminnassa työskentelevien ihmisten harrastukset jäävät myös varjoon, koska niihin ei riitä aika, ollaan toisella puolella maailmaa tai ei riitä raha. Siitäkään kadutaan harvemmin, vaan tyydytään vapaaehtoistoiminnan ja sen ympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin. Minkä takia ihmiset lähtevät mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Luonnon Suojelu

Huolehtiminen planeettamme tulevaisuudesta nousee yhä useammin aiheeksi, ja moni kuluttaja on muuttanut mielipiteitään vastuullisemman kulutuksen suuntaan. Valitettavasti ympäristön suojelussa sekä sen prosesseissa on silti olemassa suuri määrä prosesseja, joita ei voida järjestää koneellisesti eikä valkoinen kauluspaita päällä: täytyy mennä sademetsiin, pelloille, vesistöihin, likaisille rannoille ja afrikkalaisiin kyliin. Välillä paikat ovat myös vaarallisia. Kuitenkin se, mitä tavoitteita tällaisissa prosesseissa on, korvaa likaisen työn hyvin: kun ihminen on täysin varma siitä, että hänen tekemä työ on tärkeää ja että hän tekee hyvää jälkeä luontoon sekä sen tulevaisuuteen, hän tuntee itsensä paljon onnellisemmaksi kuin vastuuton kuluttaja tai erittäin tehokas ja tuloshakuinen uran rakentaja. Lisäksi ajan viettäminen luonnossa, kun ollaan koko ajan luonnollisissa maisemissa, tekee ihmisen onnelliseksi – mehän kaikki viihdymme luonnossa riippumatta siitä, onko se perinteistä suomalaista metsää, valtameren rantaa, aavikkoa tai sademetsää. Välillä saattaa jopa pelottaa, kun viidakossa nähdään isoja käärmeitä ja nopeita petoja, mutta oman pelon voittaminen kuuluu välillä vapaaehtoistoimintaan. Sekin tekee ihmisen onnellisemmaksi, rauhallisemmaksi ja rohkeammaksi. Kaiken lisäksi ihminen alkaa ymmärtää itsestään paljon enemmän kuin aikaisemmin: mihin hän oikeasti kykenee ja mihin ei. Persoonallisuus hakee rajoja ja niitä alkaa muodostua. Sen kautta ihminen tuntee itsensä paljon paremmin, kun tietää, mitä piirteitä hänessä on ja minkälaisilta piirteiltä hän onnistui välttymään – tai joutui luopumaan.

Luonnon Suojelu

Eläimistä Huolehtiminen

Oletko koskaan kuullut pingviinien pesuista? Tällaistakin toimintaa on olemassa. Kun merellä tapahtuu vahinko ja vesiin joutuu suuri määrä öljyä, samoissa vesissä uivat pingviinit likaantuvat ja rannalle noustuaan yrittävät puhdistaa pieniä ja erittäin tiheitä höyheniään. He tekevät sitä omalla nokalla ja öljyä joutuu helposti pingviinien elimistöön, minkä jälkeen tapahtuu myrkytys. Tällaisiin vahinkopaikkoihin on järjestetty vapaaehtoistoiminnalla toimivia pisteitä, joissa ihmiset pesevät pingviinit vedellä ja seuraavat heitä jonkun aikaa vielä jatkossa. Joissakin paikoissa pingviinit viipyvät myös pidempään, jos lähivesistöihin heitä ei vielä saisi päästää. Muita kivoja eläimiä vapaaehtoistoiminnassa ovat koalat ja pandat, joiden kanssa riittää aina tekemistä. Mitä vapaaehtoinen saa tällaisesta toiminnasta? Hän viettää paljon aikaa erittäin söpöjen eläimien tai lintujen kanssa ja parantaa heidän elämää. Varsinkin kun kyse on uhanalaisista lajeista, vapaaehtoinen tietää tasan tarkkaan, että hän tekee erittäin tärkeää työtä. Samalla hän myös nauttii siitä, kun pääsee seuraamaan eläinten tottumuksia ja elintapoja. Miksi ei lähtisi tällaiseen vapaaehtoistoimintaan?