Mietittävää ennen vapaaehtoiseksi lähtöä ulkomaille

Jos olet lähdössä vapaaehtoiseksi ulkomaille, sinun kannattaa miettiä muutamaa asiaa ennen laukkujesi pakkaamista.

Nämä ovat asioita, joita olisin toivonut jonkun kertoneen minulle ennen kuin lähdin vapaaehtoistöihin ulkomaille. Kun ensimmäisen kerran tein sopimuksen vapaaehtoistyöhön taistelemaan ihmissalakuljetusta vastaan, minulla oli suuret odotukset siitä, kuinka auttaisin riskialueina olevia kyliä ja vielä korkeammat odotukset siitä, kuinka oma kokemukseni vauhdittaisi henkilökohtaista muutostani. Vapaaehtoistyöni jälkeen oli heikossa kunnossa, pettynyt ja täysin lyöty. Kuten itse opin kantapään kautta, ennen matkaa on valmistauduttavat paljon enemmän kuin pelkästään otettava rokotus lavantautia ja keltakuumetta vastaan. Olisin tarvinnut myös rokotteena hyvän annoksen todellisuutta, jotta olisin voinut aloittaa palvelukseni terveiden rajoitusten ja realististen odotusten kera. Todellisuudessa kansainväliset vapaaehtoiset kohtaavat paljon muuta kuin seikkailun ja lämpimiä tuntemuksia. Tässä artikkelissa kerrotaan muutamista odotettavissa olevista asioista.

Työ ei ole luultavasti loisteliasta

Vaikka saatat kuvitella pääseväsi leikkimään suloisten lasten kanssa tai vapauttamaan seksiorjia, todellisuudessa vapaaehtoistyö ulkomailla näyttää joskus enemmän vessojen jynssäämiseltä ja papereiden siirtelyltä. Kansainvälinen kehitystyö on hankala kenttä päästä sisään ja kestää useita vuosia päästä erikoistuneempien tehtävien pariin. Älä anna sen kuitenkaan lannistaa itseäsi, tämä kaikki on tärkeä osa laajempaa tehtävää. Seikkailusi saattaa myös helposti aiheuttaa loppuun palamisen ja syyt tälle saattavat olla yllättäviä: ilmasto tai korkeusero, yksinäisyys ja koti-ikävä tai vaikeudet kielen kanssa. Saatat väsyä niin, että nukut kaikki päivät sen sijaan, että täyttäisit Instagram-tilisi kuvilla, joissa tutkit muinaisia rauniota, vierailet trendikkäillä toreilla tai loikoilet viidakon reunustamilla rannoilla. Sinut lähettävä organisaatio ei määrittele kohtaamaasi kokemusta. Vaikka he saattavat huolehtia logistisista yksityiskohdista, on lopulta kiinni sinusta itsestäsi, millaista arvoa saat kokemuksestasi. Asenteesi määrittää sen, näetkö uhreja vai ihmissieluja, odotatko täydellisyyttä vai todellisuutta ja vaaditko välittömiä tuloksia vai jaksatko odottaa prosessin ajan. Et myöskään välttämättä kuule paljoa etukäteispuhetta mielenterveydestä ja henkisestä jaksamisesta. Tutustuttamissessiossasi ei välttämättä tule ilmi, että on olemassa 30 prosentin mahdollisuus, että tulet kärsimään posttraumaattisesta stressioireyhtymästä, jos osallistut tietynlaiseen avustustyöhön. Eivätkä kouluttajasi välttämättä opeta sinulle selviytymisstrategioita, jotka auttavat ehkäisemään myötätuntoväsymystä tai selviämään masennuksesta tai ahdistuksesta. Sen joudut oppimaan itse, ja se on prosessi, joka sinun on kohdattava mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.

Työsi ei välttämättä ole aina palkitsevaa

Jos odotat näkeväsi kouriintuntuvia ja positiivisia tuloksia jokaisesta työstä, tulet luultavasti pettymään. Kentällä kohtaamiesi ongelmien valtava suuruus ja monimutkaisuus saattavat saada sinut tuntemaan olosi ennemmin tyhjäksi kuin täydentyneeksi ja enemmän avuttomaksi kuin tuotteliaaksi. Älä järkyty liikaa, jos antamasi avun määrä ei ole aina samassa mittasuhteessa kuin saamasi hyödyt. Olet paikalla istuttaaksesi siemeniä, vaikka et koskaan näkisikään niiden kasvavan. Omassa tapauksessani ulkomailla vapaaehtoisena toimiminen ei aina näyttänyt juuri siltä, mitä olin toivonut. Kun ruusunpunaiset lasini putosivat silmiltäni, kohtasin epämiellyttävän todellisuuden, joka minun tapauksessani sisälsi myös odottamatonta pahuutta. Mutta se sisälsi myös odottamatonta hyvyyttä. Myös sinä saatat kohdata odottamattomia asioita, joten kannattaa varautua yllättävään. Et tule koskaan olemaan samanlainen ihminen vapaaehtoistyösi jälkeen, ja se voi tulla julki hyvillä tai huonoilla tavoilla. Muista vain, ettei pahan määrä vertaudu hyvän laatuun. Joten kun valmistaudut lähtemään pois kotoasi ja tuntemasi elämän parista, jätä samalla taaksesi myös uskomuksesi, että voit tehdä itse kaiken. Olet ihminen. Jos haluat tehdä hyvää työtä huolehtien muista, muista myös huolehtia itsestäsi.

Työsi ei välttämättä ole aina palkitsevaa